Jorrit Veneklaas Slots

 

 

Al vanaf mijn jeugd ben ik besmet geraakt met de fokkerij. Van huis uit heb ik dat meegekregen waar mijn ouders al jaren een roodbont veestapel fokten. Vanaf 1996 kreeg ik de verantwoording over de fokkerij en de koers die we daarin wilden varen. Nadat ik de middelbare landbouwschool had doorlopen ben ik door omstandigheden op mijn 19e alleen op de boerderij komen te wonen. Samen met mijn ouders hebben we het bedrijf in de loop der jaren verder uitgebouwd tot ik eind 2007 zelf heb besloten om niet verder te gaan met de boerderij. Op dat moment hadden we 180 overwegend roodbonte koeien, 110 stuks jongvee, molken we 1.6 miljoen quotum vol en hadden 115 ha grond in gebruik. Een moeilijke beslissing, maar weloverwogen genomen. Zie ook het artikel in veeteelt (pdf file bijgevoegd). Artikel Veeteelt

De meesten zullen mij kennen van onze fokkerij of van de vele excursies die we door de jaren op ons bedrijf hebben mogen ontvangen. Met name de Doortje familie liet op vele keuringen van zich horen, waarbij Doortje 2094 v. Skyward en natuurlijk Doortje 2370 v. Bevelake Nick het meest in het oog sprongen. Beide dieren brachten nationale successen, waarbij Doortje 2370 het tot algemeen kampioen Roodbont 2004 bracht. In dat zelfde jaar werden wij als familie verkozen tot roodbontfokkers van het jaar. Later kwamen daar de stieren Red Advance, Lion King en natuurlijk Talentino bij.

Na de veiling in maart 2008 (YouTube film) maken onze koeien furore bij liefhebbers door heel het land. Hetgeen ons nog steeds veel vreugde oplevert. Nadat de boerderij is verkocht heb ik 6 jaar voor Alta gewerkt als paringsadviseur. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan bij zowel mijn klanten als Alta Genetics. In 2014 heb ik de stap genomen om voor mijzelf te beginnen. Het contact met klanten, hen bijstaan met alle vragen omtrent de fokkerij, maar ook zeker het management is geweldig om te doen. Mijn ervaring als melkveehouder komt hier goed tot zijn recht en heeft zeker meerwaarde.

Doortje 2008 Doortje 2370